Magamról és boraimról

Stubán Zsigmondné, Ildikó vagyok

Ildikó a pápai pincében
Ildikó a pápai pincében

Családi körülményeim miatt kezdtem el harminc évvel ezelőtt foglalkozni a borászattal - teljesen az alapokról indulva. Pápai lakosként 2016-ig rendelkeztem a Somló-hegyen egy 6 hektáros területtel a déli, napsütötte oldalon. Itt jegyzem meg, amit kevesen tudnak, hogy a Somló az egyetlen olyan hegy Európában, amelyiknek az északi lejtőjét is szőlővel telepítették be, és kiváló bort termel.

Boraim ízét meghatározza az egykori vulkán kavicsos, "srétes" talajszerkezete, mely ebből a kőzetből évről évre más és más nagyszerű ízeket varázsol elő.

A 2011-es évjárat olyan kiemelkedő volt, mint a 2001-es. Napfény és csapadék akkor és annyi volt, amikor és amennyi kellett Somló hegyének, hogy nagyszerű bort tudjon adni nekünk:

A juhfark szőlő a nevét a fürtök jellegzetes formájáról kapta. Jókai juhfarkúnak nevezte.

Boraim hagyományos, régi módon készülnek a somló-hegyi borpincében, mellőzve minden modern feldolgozási módot (kivéve a bogyózó gépet, merthogy a kacsra nincs szüksége a bornak).

Irányított erjesztést sem alkalmazok, mivel a hegy mikroklímája a megfelelő időben mindig biztosítja az erjedés megindulását. A továbbiakban pedig már csak felügyelni kell, hisz ez a csodálatos anyag tudja a dolgát, ha kész, úgyis megnyugszik, és szépen letisztul magától. Ez ellenőrizhető is a most már hagyományosnak számító Márton napi Újbor ünnepünkön, a pápai Fő téren minden novemberben.

A somlói bor olyan tömény alkotóelemekkel rendelkezik, amelyeknek jót tesz a pár éves pihentetés és nyugalom. Ebből az elvemből kifolyólag rendelkezem egy-egy fajtából több évjárattal is. Pl. juhfarkból, a Somló eredeti, ősi fajtájából 2000-2007-ig, míg az olaszrizlingből a legöregebb 1994-es. Igazi ünnepi ital!

De vannak 2001-es, és újabb évjáratok is.

A juhfarkon kívül a kissé illatosabb hárslevelű, és a fűszeres zöldveltelíni is megtalálható a pápai pincémben.

A szüreti munkákat követően az újborok egy évig a Somló-hegyen laknak, a csendes, nyugodt környezetben van idejük érlelődni.

Minden borom természetes, natúr bor, kizárólag tölgyfa hordóban tárolva.

2017 Somló Gyöngye, Stubán Pince | 8500 Pápa, Korvin utca 24.
Az oldalt a Webnode működteti Sütik
Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el